Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Κύκλος Σεμιναρίων: Αναζητώντας τις Ποιότητες

Αγαπητοί φίλοι,
Συνήθως λέμε ότι κάποιος ακολουθεί την ψυχή του όταν μένει πιστός σε κάποια γνωρίσματα και ιδιότητες. Και δεν αλλοτριώνεται από το κυνήγι του περισσότερου στην καθημερινότητα. Υπ' αυτή την έννοια η ψυχή έχει το χαρακτήρα ενός πράγματος που συνδέεται περισσότερο με ποιότητες παρά με ποσότητες. Η ποιότητα είναι κάτι που δεν είναι μετρήσιμο, αλλά είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει. Για παράδειγμα κάποιος ή είναι δίκαιος ή δεν είναι. Δεν μπορεί να είναι λίγο δίκαιος ή περισσότερο δίκαιος. Σε αντίθεση με την ποσότητα λοιπόν η ποιότητα δε μετριέτα ι και δε συγκρίνεται. Και δεν μπορεί κανείς να φέρει "αποτελέσματα" μαζί της. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να την ενστερνίζεται ή να την απορρίπτει.
Η ποιοτητα λειτουργει ως μοτιβο πισω απο τις επιμερους δρασεις και εκδηλωσεις. Αλλος ερχεται στον κοσμο με την ψυχικη αναγκη να ¨γεννα¨ , αλλοςς με την ωθηση να ¨αφαιρει¨ , αλλος να συνθετει, αλλος να ισορροπει, αλλος να ¨ διαλυεται¨ μεσα στα πραγματα, αλλος να αποσπαται. Οι ποιοτητες δρουν γενικα πισω απο τις φαινομενικες εκδηλωσεις της ζωης και μπορει να κρυβονται ως κοινος παραγοντας πισω απο φαινομενικα ασχετες δοκιμασιες.
Ρωτουν πολλοι: Γιατι πανε ολα χαλια στη ζωη μου; Δεν εχω δουλεια, δεν εχω σχεση, δεν εχω φιλους, δεν εχω λεφτα. Ολα αυτα μπορει να εχουν απο πισω ενα κοινο παραγοντα. Τη δοκιμασια μιας ποιοτητας. Η την αναγκη γεννησης μιας νεας. Ναι, μπορει ταυτοχρονα να δοκιμαζεται η ακεραιοτητα η η αξιοπρεπεια η η διαθεση ενσυναισθησης. Η η ¨επεκταση¨ ως ποιοτητα. Η η ¨γειωση¨ και η υλοποιηση (ικανοτητα να κατεβαινεις επιπεδο). Αν δοκιμαζεται η τελευταια ποιοτητα για παραδειγμα, δε θα μπορει να μονιμοποιηθει σχεση, δουλεια, οικονομικα.
Ζητουμενο ειναι να καταλαβουμε ποιες ποιοτητες επηρεαζουν τη ζωη μας και γι αυτο χρειαζεται να αποσυρθουμε απο το προφανες. Και μεσω βιωματικων η νοητικων ασκησεων να βγουμε απο το συνηθισμενο τροπο που ¨φωτογραφιζουμε¨ τα πραγματα. Να ξαναγινουμε παλι παιδια κ να μας φαινονται ολα καινουρια.
Για το λόγο αυτό σας προσκαλούμε να λάβετε μέρος στον Κύκλο Σεμιναρίων "Αναζητώντας τις Ποιότητες"
--------------
Κύκλος Σεμιναρίων: "Αναζητώντας τις ποιότητες"
Διάρκεια: 10 βδομάδες
Τόπος διεξαγωγής: Αθήνα, Νίκης 44, Σύνταγμα
Έναρξη: 21 Σεπτεμβρίου
Στο σεμινάριο αυτό αντικείμενο μας θα είναι η διερεύνηση του ψυχικού παράγοντα της ζωής και η προσπάθεια ανίχνευσης του πίσω από την έννοια της "ποιότητας". Οι ποιότητες είναι χαρακτηριστικά που αφορούν αξίες και αντιδιαστέλλονται με τις ποσότητες, τα αποτελέσματα και οτιδήποτε στην καθημερινότητα μας μπορεί να μετρηθεί. Σκοπός του κύκλου σεμιναρίων είναι να διερευνήσουμε πώς μπορούμε να αναζητήσουμε αυτόν τον ποιοτικό παράγοντα στη ζωή μας και να τον αντιδιαστείλουμε με τον ποσοτικό.
Η προσέγγιση μας θα είναι διαθεματική με την έννοια ότι θα μιλήσουμε τόσο απλό πλευράς θεωρίας (πώς διαχωρίζει τις ποιότητες η εσωτερική φιλοσοφία και μέσα σε ποιο γενικότερο πλαίσιο διδασκαλίας) όσο και χρησιμοποιώντας διαφορετικά κλειδιά. Π.χ. το αστρολογικό κλειδί, το μυθολογικό κλειδί, το γεωμετρικό κλειδί, κ.ά.
Στα πλαίσια του κύκλου θα κάνουμε και βιωματικές προσεγγίσεις με πειραματικά εργαστήρια ανίχνευσης ποιοτήτων καθώς με χρήση των βιωματικών προσεγγίσεων των αρχετύπων.
Ο κύκλος θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή απόγευμα, θα έχει διάρκεια 10 βδομάδες και το κόστος συμμετοχής θα είναι 40 ευρώ το μήνα (διάρκεια 2,5 μήνες).
Δηλώσεις συμμετοχής θα ήταν επιθυμητές εκτός μεγάλης έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.
Η πρώτη συνάντηση γνωριμίας για τις 21 Σεπτεμβρίου στις 19:00 το απόγευμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου