Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Οι ιδιότητες του Άρη από τη Ρωμαϊκή Παράδοση

Πολλές από τις αστρολογικές ιδιότητες του Άρη που ανακαλύπτουν οι σύγχρονοι μελετητές αρχαίων κειμένων σχετίζονται με την θέση του Άρη στο Ρωμαϊκό Πάνθεον των Θεών. Ενώ στο ελληνικό Πάνθεον ο Άρης είχε τη φήμη του ταραχοποιού στη Ρωμαϊκή Κοινωνία είχε κεντρική θέση και ήταν ο δεύτερος θεός μετά το Δία. Ήταν προστάτης των Αγρών, σχετιζόταν με τη Σπορά και τη Συγκομιδή, σε μία κοινωνία που ο Αγρότης εύκολα μετατρεπόταν σε Πολεμιστή για να προστατέψει την περιουσία του. Στον Άρη αποδίδονταν πολλά ονόματα, όπως στην αρχαία ελληνική στον Δία.  Mars Gradivus ήταν ο ναός που προσεύχονταν πριν να ξεκινήσουν για εκστρατεία, Campus Martius το στρατόπεδο που εκπαιδεύονταν, Lances of Mars ήταν οι οπλαποθήκες στο κέντρο της πόλης. Και βέβαια ο πρώτος μήνας του χρόνου πριν το Ιουλιανό Ημερολόγιο ήταν ο Μάρτιος. 

Μία παρόμοια σημαντική θέση στον Άρη επιφυλάσσει και η Βεδδική Αστρολογία. Στο ωροσκόπιο της Βεδδικής Αστρολογίας ο Άρης είναι πιο ισχυρός από τον Ήλιο και περιέχει στοιχεία προσωπικής δύναμης που στη σύγχρονη αστρολογία θα αποδίδαμε στον Πλούτωνα. Επιτρέπει να ξεκινήσεις από το μηδέν, να σηκώσεις ανάστημα, να κάνεις κάτι για τη ζωή σου, αντί να κάθεσαι και να περιμένεις, να μιλάς με τις πράξεις σου κι όχι με τα λόγια. 

Κατά μία άποψη αστρολόγων, όταν ένα έθνος ξεκινάει έναν πόλεμο με Άρη ανάδρομο, συνήθως υφίσταται πολύ άσχημες συνέπειες (παράδειγμα η επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ το 1941)

Για την κατανόηση της φύσης του Άρη εσωτερικά και μεταφυσικά τα μυστήρια των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης μας δίνουν αρκετές πληροφορίες για τις μυήσεις του Άρη.

Πηγή: Mars Mythology and Management, Victoria Smoot, ISAR Seminars.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου