Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Βασικά κίνητρα πλανητών

Τι είναι οι Πλανήτες; Και πώς μπορούμε να τους προσεγγίσουμε σαν μία σειρά από ψυχολογικές δυνάμεις; Το παρακάτω είναι μία σειρά από σημειώσεις στα πλαίσια ενός παλιότερου μαθήματος αρχαρίων κι έχει τη μορφή brain storming. Ίσως να μην είναι ολοκληρωμένο κείμενο με ροή, αλλά έχει αρκετά στοιχεία χρήσιμα για τους αρχάριους σπουδαστές. Απολαύστε το.
---
Βασικά κίνητρα πλανητών
--
Ήλιος: Το μεγάλο πλάνο της ζωής μας. Το βιογραφικό μας. Όταν θα κάνουν την κηδεία μας τι θα λένε για μας;
--
Σελήνη: Η καθημερινότητα μας, καθημερινές συνήθειες, τι μ’ αρέσει να κάνω όταν ξυπνάω, τι ώρα κοιμάμαι, τι ώρα ξυπνάω, τι κάνω τα Σαββατοκύριακα μετά τη δουλειά.
--
Ερμής: Πώς και γιατί μαθαίνουμε;
--
- Στα ζώδια της γης – αργά αλλά σταθερά, κατά προτίμηση γραπτώς, του αρέσει η απαρίθμηση, τα bullets, η σειρά στα πράγματα, αποδείξεις, στατιστική, παραδείγματα, βιβλιογραφία
- Στα ζώδια της φωτιάς - ψάχνει το ρεζουμέ και στα γρήγορα, έχεις 1 λεπτό για την ιδέα σου, από την άλλη είναι χοντροκέφαλος, δεν ακούει τους άλλους και σπάει τα μούτρα του
- Στα ζώδια του αέρα – συλλαμβάνει ακουστικά, ψάχνει και τις απόψεις των άλλων, δεν αποφασίζει αν δεν ρωτήσει και τους άλλους, ψάχνει γενικούς κανόνες (όταν γίνεται αυτό, θα κάνεις αυτό), γι’ αυτό και είναι καλός εκπαιδευτής για νέους συναδέλφους στη δουλειά, φτιάχνει τα How to και τα FAQ. Δυσκολεύεται να διακρίνει τις εξαιρέσεις.
- Στα ζώδια του νερού – ρωτάει συγκεκριμένα άτομα, αυτά που θαυμάζει, τα μιμείται, ανακαλεί προσωπικές εμπειρίες (τι λες, που θα κάνω αυτό; Όταν το είχα ξανακάνει, είδες τι έγινε), εξατομικεύει (δηλαδή στο δικό μου χάρτη ο Ερμής τι σημαίνει;)
--
Αφροδίτη: Συνεργασία- Επιθυμία να αρέσω, να είμαι όμορφη.
--
Παραδείγματα
- Στον Σκορπιό – πρόκληση
- Στην Παρθένο- επιλεκτική, τυπική
- Στον Ταύρο πιο απλή, ευχαριστιέται με τα απλά πράματα
- Σε ζώδια της Γης – ρουτίνα
- Σε ζώδια του Αέρα – διαφορετικότητα, πλουραλισμός
- Σε ζώδια του Νερού – ασφάλεια, πού πάει το Κλίμα;
- Σε ζώδια της Φωτιάς – στην ομάδα να περάσει το δικό μου, ενθουσιασμός, πάμε παιδιά, θα νικήσουμε , τραβάει την προσοχή.
Άρης: Διεκδίκηση- Διαφωνείς με την ομάδα;- Συμφωνώ πραγματικά;
--
- Πώς πείθω τους άλλους; Με λόγια (αέρας), δραματοποίηση (φωτιά), δεδομένα (γη), επικαλούμενος την προσωπική σχέση (δε μ’ αγαπάς) (νερό)
- Πως θυμώνω; Με λόγια (αέρας), βία (φωτιά), κριτική και πείσμα (γη), διάθεση να πληγώσω/πληγωθώ ή όταν προστατεύω άλλους (νερό);
- Πώς διεκδικώ; Τι διεκδικώ; Με αέρα, διεκδικώ να έχω δίκιο, με φωτιά να με αναγνωρίζουν αρχηγό ή να παίρνω κάποιο βραβείο, με γη να έχω υλική αναγνώριση με το νερό, να έχω κάποιον (π.χ. έναν άντρα) ή κάτι δικό μου.
- Διαφωνώ με την ομάδα;
- Συμφωνώ πραγματικά με την ομάδα; Πώς το δείχνω;
- Πώς υπερασπίζομαι το δίκιο;
--
Δίας και Κρόνος: Οι δύο πυλώνες της κοινωνικοποίησης
--
Δίας - Κρόνος
Πλατειάζει - Συγκεντρώνεται
Ανοίγει δουλειές - Κλείνει δουλειές
Νομοθετεί - Δικάζει, τιμωρεί
Διδάσκει με το λόγο - Διδάσκει με την εμπειρία
Ελπίδα - Αποτέλεσμα
Μέλλον - Παρόν
Εμψυχώνει - Προσγειώνει
Παίρνει πρωτοβουλία - Προσαρμόζεται
Δρα όταν νιώθει ελεύθερος - Δρα από ανάγκη
--
Δίας: Όραμα, ενθάρρυνση, βγάζουμε τα καλύτερα προϊόντα, είμαστε οι καλύτεροι αστρολόγοι, κινούμαστε αυτεξούσια για να πετύχουμε τους στόχους. Πώς επιτυγχάνουμε την κοινωνική πρόοδο;
- Στη φωτιά – Να είμαστε πρώτοι, να πάρουμε το όσκαρ
- Στη γη – Να γίνω προϊστάμενος, να πάρω τη θέση, να αυξηθεί ο μισθός μου
- Στον αέρα – Να κάνουμε γνωριμίες (π.χ. στο Ζυγό κρίνεται αν είμαι επιτυχημένος από τον ποιον ξέρω, ξέρω τον τάδε, είμαι φίλη του τάδε)
- Στο νερό – να κάνω σχέσεις με βάθος – να νιώσω έντονες εμπειρίες – να κερδίσω σε αυτογνωσία
--
Κρόνος: Υπακούει κάποιος στους κανόνες; Πειθαρχεί ή αποφεύγει την πειθαρχία; Ποια είναι τα πρέπει του; Ποιος επιβάλλει τους κανόνες; Επιβραβεύεται από το σύστημα (είναι καλός υπάλληλος, τυπικός στη δουλειά του;)
- Στη φωτιά- δεν πειθαρχεί, όχι αφεντικά
- Στον αέρα – δείχνει ευελιξία- ψάχνει παραθυράκια
- Στη γη – θέλει να πειστεί ότι υπάρχει λόγος να γίνει κάτι, πείθεται με επιχειρήματα, δεν παίρνει πίσω αποφάσεις
- Στο νερό – είναι υποκειμενικός, Δυσκολεύεται να είναι δίκαιος, μεροληπτεί ανάλογα με τους ποιους συμπαθεί και ποιους όχι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου